13. novembra 2018 sme uskutočnili adventnú súťaž vo varení v rámci rozvojového projektu „Podpora regionálnej a multikultúrnej výchovy žiakov patriacim k národnostným menšinám“ s názvom Farebný Dunaj. Cieľom projektu bolo priblížiť žiakom stredných škôl kultúru nášho regiónu a iných kultúr, ich históriu, zvyky a tradície v gastronómii so zreteľom na rešpektovanie týchto kultúrnych rozdielov.

Na pôde našej školy sa zišlo 5 družstiev zo štyroch stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským: SSOŠ Kolárovo (Sólyom), SSOŠ Bátorové Kosihy (Bátorkeszi Mesterhármas), SSOŠ Dunajská Streda (Betyárok) a naša SSOŠ Štúrovo (Fakanalak, Tüzes Boszorkányok).

Súťaž sa konala pod holým nebom, úlohou jednotlivých družstiev bolo pripraviť vianočné menu z ryby. Naše pozvanie prijali aj členovia maďarského „Szabadtűzi Lovagrend“, ktorí hodnotili prácu žiakov.
Hodnotiaca komisia udeľovala body v nasledovných kategóriách: najlepšia polievka, najlepšie hlavné jedlo, najlepší dezert, uchovávanie tradícií, kvíz, cena poroty a absolútny víťaz. Okrem varenia nechýbala ani kultúrna vložka – ľudový spev a tanec.
Družstvá mali 3 hodiny na prípravu jedla, dezert si každý doniesol so sebou – podmienkou bolo, aby mal regionálny charakter.

Poobede došlo k vyhláseniu výsledkov:
Kategória Najlepšie polievka: 1. Sólyom, 2. Fakanalak, 3. Betyárok
Kategória Najlepšie hlavné jedlo: 1. Fakanalak, 2. Tüzes Boszorkányok, 3. Sólyom
Kategória Najlepší dezert: 1. Sólyom, 2. Fakanalak, 3. Tüzes Boszorkányok
Kategória Uchovávanie tradícií: 1. Betyárok, 2. Fakanalak, 3. Sólyom
Kvíz: 1. Fakanalak, 2. Betyárok, 3. Bátorkeszi Mesterhármas
Cena poroty: Bátorkeszi Mesterhármas
Absolútny víťaz súťaže: Fakanalak

Dúfame, že všetci účastníci súťaže boli spokojní, bavili sa a odnášajú si domov skvelý zážitok. Umiestneným gratulujeme a želáme ďalšie úspechy.

- ssš -


2018. november 13-án rendeztük meg az adventi főzőversenyt „A nemzeti kisebbségekhez tartozó diákok regionális és multikulturális nevelésének támogatására” elnevezésű fejlesztési projekt keretén belül, amely szabad fordításban a Tarka Duna nevet kapta. A projekt célja, hogy régiónk középiskolásaival megismertessük a nemzeti kisebbségi kultúrát, annak történetét, népszokásait valamint hagyományait a gasztronómiában is, hogy elfogadják és megértsék az itt élő különböző kultúrához tartozó emberek hagyományait, illetve tartsák tiszteletben az egyes kultúrákban felfedezhető eltéréseket, különbözőségeket.

Ezen a napon iskolánk vendégül látta négy magyar tannyelvű középiskola 5 csapatát: SSOŠ Kolárovo – Gúta (Sólyom nevű csapatát), SSOŠ Bátorové Kosihy – Bátorkeszi (Bátorkeszi Mesterhármas csapatát), SSOŠ Dunajská Streda – Dunaszerdahely (Betyárok csapatát), valamint a mi iskolánk, SSOŠ Štúrovo – Összevont Magán Szakközépiskola (Fakanalak, Tüzes Boszorkányok nevű csapatát). 

A főzőverseny a szabad ég alatt zajlott. A csapatok feladata egy karácsonyi hal ételmenü elkészítése volt. A meghívást a magyaroszági „Szabadtűzi Lovagrend“ tagjai is elfogadták, akik a diákok munkáinak értékelésében jeleskedtek. 
Az értékelő bizottság a következő kategóriákban adott pontokat a versenyző csapatoknak: a legjobb leves, legjobb főétel, legízletesebb desszert, a hagyományok őrzése, vetélkedő, a zsűri különdíja valamint az abszolút győztes. A főzés mellett helyet kapott a kultúra is – mégpedig a népdal és a néptánc. 

A csapatoknak 3 óra állt a rendelkezésükre, hogy elkészítsék ételeiket. A desszertet már készen hozta magával mindenki – csak egy feltétel volt, hogy annak is őriznie kellett a régió jellegzetességeit.

Ebéd utánra esett az eredményhirdetés: 
Legjobb leves kategória: 1. Sólyom, 2. Fakanalak, 3. Betyárok
Legjobb főétel kategória: 1. Fakanalak, 2. Tüzes Boszorkányok, 3. Sólyom
Legjobb desszert kategória: 1. Sólyom, 2. Fakanalak, 3. Tüzes Boszorkányok
Hagyományok őrzése kategória: 1. Betyárok, 2. Fakanalak, 3. Sólyom
Vetélkedő: 1. Fakanalak, 2. Betyárok, 3. Bátorkeszi Mesterhármas
A zsűri különdíja: Bátorkeszi Mesterhármas
Az abszolút győztes: Fakanalak

Reméljük, valamennyi résztvevő elégedett volt a verseny lebonyolításával és szervezésével kapcsolatban, jól szórakoztak és örömmel, élményekkel gazdagon tértek haza. A helyezetteknek gratulálunk, és kívánunk további sok sikert mindenkinek! 

– ssš –